Producten van 12+ webwinkels
Home » Beste game pc’s

Beste game pc’s

Beste game pc's

Ieder jaar groeit de game industrie weer. Dit betekent dat er steeds meer consoles, gaming laptops, game pc’s en games worden gekocht. Steeds meer meiden en vrouwen beginnen ook te gamen en ook ouderen beginnen er aan. Game pc’s worden ook steeds populairder. Dit zijn computers welke speciaal zijn gemaakt om games af te spelen in de beste kwaliteit en instellingen. Een algemene pc komt hier vaak te kort. Je moet namelijk het uiterste uit de pc kunnen halen. Dit betekent dat een aantal componenten over de beste kwaliteit moeten beschikken. Denk aan de videokaart, de processor, het werkgeheugen, de opslag en de koeling. Daarom zijn game pc’s vaak ook wat duurder. Maar wat is nou de beste game pc? En wat is een game pc precies en hoe belangrijk zijn de componenten? In dit artikel gaan we hier nader op in en lichten we ook de beste game pc’s toe.

Top 5 game pc’s

Om het makkelijker voor jou te maken, hebben wij de top 5 game pc’s uitgezocht. Dit is gebaseerd op prijs/kwaliteit en we kijken dus niet alleen naar de beste onderdelen. We hebben gekeken naar wat je krijgt voor die prijs. Hieronder kan je de top 5 beste game pc’s vinden.

1. Acer Nitro N50-610 I9424

Acer Nitro N50-610 I9424

Voordelen
 • RTX 2060 videokaart voor 4K gaming.
 • I7 processor en 16 GB werkgeheugen.
 • 1512 GB opslag waarvan 512 GB SSD.
Nadelen
 • Videokaart wat ouder binnen de RTX serie.
 • Weinig usb aansluitingen aan de voorkant, wel meer aan de achterkant.
 • Ventilator maakt wat meer geluid..

Deze game pc van Acer beschikt over een Intel Core i7 processor en een Nvidia GeForce RTX 2060 videokaart. Binnen de RTX videokaarten is dit wel een van de mindere, maar je kan alsnog veel nieuwe games in de hoogste instellingen spelen. Ook beschikt de pc over 16 GB werkgeheugen en is het geschikt voor vrijwel alle grote games. Ook kan je makkelijk multitasken tussen meerdere softwares en programma’s.

Dit model beschikt over maar liefst 1512 GB aan opslag waarbij dit een mix is tussen SSD en HDD. 512 GB hiervan is SSD en 1 TB hiervan is HDD. Je kan belangrijke programa’s en games op de SSD opslaan zodat dit snel opstart. De minder belangrijke data als video’s, foto’s en minder belangrijke programma’s kan je opslaan op de HDD. Het nadeel van dit model is dat het een paar usb aansluitingen aan de voorkant heeft welke al snel bezet zijn. Dit betekent dat je de usb aansluitingen aan de achterkant moet gebruiken. Ook maakt de ventilator wat meer geluid. Dit model kan je voor ongeveer €1299,- aanschaffen.

2. HP Pavilion Gaming TG01-1305nd

HP Pavilion Gaming TG01-1305nd gaming pc

[voordelen2]

De HP Pavilion gaming pc heb je al voor €899,- in huis. Het model maakt gebruik van de Nvidia GeForce GTX 1660 Super videokaart. Veel games kan je in de hoogste instellingen spelen, maar de videokaart is niet zo goed als de RTX serie. Er is 8 GB aan werkgeheugen ingebouwd en je kan de meeste spellen spelen. Een aanrader als je gamet en soms nog een programma ernaast gebruikt. Daarnaast zit hier een Intel Core i5 processor ingebouwd. De processor, het werkgeheugen en de videokaart zijn niet geschikt voor de nieuwste games in de hoogste instellingen.

Wel heb je 256 GB aan SSD en 1000 GB aan HDD opslag. Je kan de belangrijkste programma’s en games opslaan op de SSD zodat dit snel kan starten. Minder belangrijke data kan je opslaan op de HDD. Daarnaast beschikt deze pc over meer usb aansluitingen dan de gemiddelde pc. Handig als je veel randapparatuur wilt aansluiten. Denk aan een muis, toetsenbord, controller en een webcam. Wel maken de ventilatoren veel geluid tijdens gebruik. Voor deze prijs is dit een geschikte budget game pc.

3. HP OMEN GT11-0370nd

HP OMEN GT11-0370nd

[voordelen3]

Deze gaming pc van HP Omen bevat de AMD Ryzen 7 processor. Deze kan je qua snelheid vergelijken met de Intel Core i7 processor en is geschikt voor vrijwel alle games. Er is een Nvidia GeForce GTX 1660 videokaart ingebouwd en deze is geschikt voor alle games. Je kan niet alle spellen in de hoogste instellingen spelen, dan zal je het iets lager moeten zetten. Ook heb je 16 GB werkgeheugen zodat je grote spellen kan runnen en meerdere programma’s tegelijk kan runnen zonder dat het vastloopt.

Qua opslag hoef je ook niet te vrezen. Er is 512 GB aan SSD en 1 TB aan HDD te vinden, in totaal tus 1512 GB aan opslag. Je kan belangrijkere data opslaan op de SSD en minder belangrijke op de HDD. Een nadeel is dat de GTX videokaart niet de beste is van Nvidia en niet geheel toekomstbestendig is, wel voor de komende jaren. Verder heeft de pc weing usb aansluitingen aan de voorkant, waardoor je soms de usb aansluitingen aan de achterkant moet gebruiken. Hier kan je externe accessoires aansluiten als een muis, toetsenbord en een controller. De game pc kost €1199,- en is een middenklasse gaming pc.

4. Lenovo IdeaCentre G5-14AMR 90Q1002YMH

Lenovo IdeaCentre

[voordelen4]

Deze computer beschikt over de RTX 2060 videokaart, een grafische kaart in de beste RTX lijn van Nvidia. De meeste games kan je hiermee spelen in de hoogste instellingen. De game pc beschikt over de AMD Ryzen 7 processor welke je kan vergelijken met de Intel i7. Met een enorme kloksnelheid is het geschikt voor vrijwel alle games. Daarnaast bevat de pc 16 GB werkgeheugen zodat je grote spellen kan spelen en tegelijkertijd kan streamen. Ook kan je snel multitasken tussen meerdere programma’s.

Er is 512 GB aan SSD opslag ingebouwd en je kan er 1 TB aan HDD opslag vinden. Je kan alle belangrijke data als games en programma’s op de SSD opslaan zodat het snel opstart. Data als films, foto’s en minder belangrijke programma’s kan je opslaan op de HDD. Hierbij is het toch minder van belang hoe snel het opstart. Voor €1499,- heb je deze Lenovo game pc in huis. Een middenklasse game pc.

5. Medion Erazer Engineer P10 MD35076

Medion Erazer Engineer P10 MD35076 game pc

[voordelen5]

Ook Medion heeft game pc’s en goede ook. Dit model beschikt over een van de nieuwere videokaarten van Nvidia, namelijk de GeForce RTX 3060 grafische kaart. Hiermee kan je de nieuwste games in de hoogste instellingen spelen en deze videokaart is zeker toekomstbestendig. Het model beschikt over een Intel Core i5 processor en 16 GB werkgeheugen. De processor is geschikt voor de meeste games, maar het zal niet alle games kunnen runnen. Zo is een AMD Ryzen 7 of een Intel i7 net wat sneller. Met de 16 GB werkgeheugen kan je nog wel meerdere programma’s runnen naast het gamen, zonder dat het vastloopt.

Je kan verder 512 GB aan SSD opslag vinden. Hiermee kan je levels snel starten en zal de game pc ook snel opstarten. De videokaart is verder ook geschikt voor Virtual Reality. Je hebt deze middenklasse gaming pc al voor €1099,- morgen in huis.

Wat is een game pc?

Een game pc is zoals je ziet speciaal ontwikkeld om te gamen. Spellen eisen steeds meer van een computer en daarom dient de pc over de beste onderdelen te beschikken. Als je dat niet hebt, zal het spel vastlopen en niet eens afgespeeld kunnen worden. Met een game pc kan je uiteraard ook nog algemene taken uitvoeren als surfen op het internet, filmpjes kijken en teksten bewerken. Een gaming pc beschikt over een snelle processor. Dit is het hart van de computer en er moet snel gerekend worden, dit omdat games grote bestanden zijn en er veel gebeurt.

Ook de videokaart is erg belangrijk. Dit bepaalt in welke resolutie je de games kan afspelen en in hoeveel frames per seconde. Zo zorg je er voor dat je spellen in de beste instellingen kan spelen en dat de beelden soepel lopen. Als je videokaart te zwak is, dan zal je in een lage resolutie moeten spelen of zullen de beelden vastlopen. Dit is voor gamers onmogelijk. Verder is het werkgeheugen ook belangrijk. Games zijn groot en de spellen eisen vaak ook een groot werkgeheugen. Ook is dit belangrijk als je wil multitasken. Dan gebruik je meerdere programma’s tegelijkertijd zonder dat het vastloopt.

Daarnaast is de opslag ook belangrijk. Als je de pc en games snel wilt opstarten, is SSD essentieel. Ook helpt dit als je grote spellen speelt, grote omgevingen zullen dan sneller geladen worden. SSD laadt tien keer sneller dan de traditionele HDD. Daarnaast werkt SSD energiezuinig en is het stiller. Ook dient je gaming pc over de juiste aansluitingen te beschikken. Let wel op dat je monitor hier ook over beschikt. De aansluiting bepaalt ook hoeveel data er doorgestuurd kan worden. Dit bepaalt de resolutie en het aantal frames per seconde. De beste aansluitingen zijn HDMI 2.1, DisplayPort en Thunderbolt. Er zijn meerdere versies beschikbaar. De nieuwste Thunderbolt, Displayport en HDMI aansluitingen worden klaargestoomd om af te spelen in 8K.

Ook is de koeling belangrijk. Dit heeft te maken met het feit dat alle componenten zwaar werken en dus ook heet kunnen worden. De koeling zorgt er voor dat deze onderdelen koel blijven en niet oververhit raken. Belangrijk voor de duurzaamheid en om de prestaties zo goed mogelijk te houden. Bij oververhitting kan de pc namelijk uitschakelen. Ook hebben de behuizingen vaak een fancy design gepaard met leuke kleuren. Ook gaat dit vaak gepaard met lichten en is dit een kwestie van smaak. Daarnaast heb je voor ieder budget wel een gaming pc. Wel is het zo dat de duurste modellen vaak over de beste onderdelen beschikken.

Wat zijn belangrijke componenten van een game pc?

Een gaming pc moet top presteren, veel beter dan algemene computers of zakelijke computers. Dit komt omdat games het optimale eisen van de computer. Wij gaan de belangrijkste onderdelen hieronder bespreken. We hebben het over de processor, de videokaart, het werkgeheugen, SSD opslag, aansluitingen, de koeling, de computerkast en we hebben het nog over het budget.

1. De processor, AMD Ryzen of Intel?

Alle pc’s kunnen de simpele spellen spelen die weinig vragen van de computer. Je kan denken aan Facebook spelletjes en Candy Crush. Als je grotere spellen wilt spelen, dient je pc over rekenkracht te beschikken. De processor heeft hier het belangrijkste aandeel in, dit bepaalt de snelheid en hoeveel data er verwerkt kan worden. Bij grote spellen gebeurt er namelijk veel en dit moet de processor aan kunnen. Momenteel zijn er twee merken processoren die met elkaar concurreren. Dit zijn AMD en Intel. AMD is er ingestapt vanaf 2017 maar kan al zeker concurreren met Intel. Zo heb je de AMD Ryzen processoren die tippen aan de Intel Core processoren. Een bekende processor van Intel is de i7 of de i9 voor gaming. De kwaliteit van de processor wordt bepaald door een aantal factoren.

Intel processor voor game pc

 • Kloksnelheid. De kloksnelheid van een processor wordt gemeten in GigaHertz (GHz). Dit bepaalt hoeveel de processor ken bewerken per seconde. Hoe hoger dit getal, des te meer bewerkingen er gedaan kunnen worden. Een processor met bijvoorbeeld 3 GHz kan 3 miljard bewerkingen per seconde uitvoeren. De meeste processoren hebben een standaard kloksnelheid en nog de optie om het op te klokken (turbo, boost). Dit betekent dat de processor nog meer bewerkingen kan maken. Wel kost dit wat meer stroom en dient de temperatuur het wel toe te laten, de processor wordt wel warmer. Hoe meer GHz de processor heeft, des te sneller de game pc is.
 • Processorkernen. Dit is het aantal afzonderlijke processoren die de processor bevat. Dus als je een quadcore processor hebt, heb je bijvoorbeeld 4 processoren. Hoe hoger dit getal is, des te sneller het over het algemeen werkt. Het werkt namelijk zo: Als een processor vol zit, dan wordt de volgende processor gebruikt die momenteel niks doet. Hoe meer kernen je hebt, des te meer kernen de processor kan gebruiken. Dit komt ten goede van de snelheid. Je kan iedere kern als een afzonderlijke processor zien. Het komt vooral van pas tijdens het multitasken als je meerdere programma’s gebruikt. De beste game pc’s beschikken over minimaal een quadcore processor met 8 kernen.
 •  Overklokken. De meeste processoren hebben een standaard snelheid, maar heb je vaak nog een optie om het optimale uit de processor te halen. Dit noemen we overklokken. Dan gaat de processor in een turbo snelheid te werk en werkt het een stuk sneller, er kunnen meer bewerkingen gedaan worden. Wel moet de temperatuur het toelaten, omdat de componenten wel warmer kunnen worden. Bij oververhitting kan het systeem zich uitschakelen of kan het component defect raken.
 • Intel of AMD processor. Over het algemeen zijn de AMD processoren wat goedkoper. Deze hebben een lagere kloksnelheid dan Intel, maar wel meer processorkernen. Intel processoren beschikken vaak over meer kloksnelheid. Er is er niet echt een beter. Je kan de AMD Ryzen 5 vergelijken met de Intel i5 processor. Dit is tevens ook de minimale kwaliteit wat je nodig hebt voor gaming. Een Ryzen 7 en i7 processor is nog beter. Wel betaal je dan meer. Intel heeft ook de i9 uitgebracht welke nog sneller is dan de i7 processor.

2. De videokaart

Game pc videokaart

Spellen kunnen tegenwoordig in de beste resolutie afgespeeld worden met een hoog aantal frames per seconde (FPS). De achterliggende kracht is de videokaart. De grafische kaart bepaalt in welke resolutie je het kan afspelen en in welke FPS. Dit zorgt voor de kwaliteit van het spel. De grafische kaart is een van de duurste onderdelen van de gaming pc. Let wel op dat je gaming monitor ook de resolutie aan kan van je videokaart. Ook bepaalt de videokaart welke aansluitingen gebruikt kunnen worden om beeld op te zetten. De twee grote spelers zijn AMD en Nvidia. AMD heeft de bekende Radeon videokaarten en Nvidia heeft de GeForce RTX en de GTX videokaarten welke speciaal voor gaming ontwikkeld zijn. Wij geven hieronder een toelichting op deze videokaarten.

 • GeForce GTX. Bekende videokaarten binnen deze serie zijn de GTX1060, 1070 en de 1080. Hierna volgde de Pascal architectuur welke een stuk sneller bleek te zijn. De meeste gaming pc’s beschikken over een RTX videokaart, maar toch heeft Nvidia een nieuwe GTX videokaart uitgebracht, namelijk de GTX 16 serie. Deze is gebaseerd op dezelfde Turing structuur als de RTX videokaart. Ook hebben ze de nieuwere DDR6 geheugen en hogere kloksnelheden. Veel GTX grafische kaarten zijn goedkoper en geschikt als je in Full HD wilt gamen. Een voorbeeld hiervan is GTX 1660. Mocht je echt in 4K willen gamen, is een videokaart van de RTX serie beter.
 • GeForce RTX. Deze grafische kaarten zijn sinds 2018 te vinden op de markt. De videokaarten maken gebruik van de Turing structuur. Deze videokaarten zijn sneller, hebben meer geheugen en kunnen raytracing aan. Dit is het geval dat er weerspiegeling te zien is in games. Denk aan het projecteren via het water of via de grond als het regent bijvoorbeeld. Dit zorgt voor uniek beeld en zo kan je nog dieper in gaan op het spel. Je hebt de RTX 20 series en de RTX 30 series welke nog beter zijn. De RTX 2060 is de minste variant en de RTX 3080 en 3090 zijn de beste varianten. Zo kan je 4K afspelen en alle games in de beste instellingen spelen. De laatst genoemde videokaarten kunnen zelfs een resolutie van 8K aan. Kies dus voor een RTX videokaart als je de beste resolutie wilt gebruiken in games.

3. Werkgeheugen (RAM)

werkgeheugen RAM

Het werkgeheugen (RAM) werkt nauw samen met je processor. Als je een te laag werkgeheugen hebt, zal je processor niet goed kunnen functioneren. Dit is belangrijk omdat grote spellen een hoog werkgeheugen eisen. Daarnaast is het belangrijk als je meerdere programma’s gebruikt, dus tijdens multitasken. Ook helpt het bij het laden van mappen in spellen en als je switcht tussen programma’s. Een hoog werkgeheugen maakt de pc simpelweg sneller. Wij raden minimaal een werkgeheugen aan van 8 GB. Maar veel beste game pc’s beschikken over 16 GB of 32 GB aan werkgeheugen. Dit is zeker nodig met het oog op de toekomst en als je soms je games streamt, dan moet je computer wel veel aan kunnen.

4. SSD opslag is essentieel

ssd game pc

SSD opslag is tegenwoordig onmisbaar op game pc’s of game laptops. Het start tien keer sneller op dan traditionele harde schijven, het is energiezuiniger en het werkt stiller. Je games starten sneller op en als je grote mappen moet laden, zal dit ook sneller gebeuren. De SSD’s zijn populair in het protocol van NVMe M2.-SSDs. Dit zorgt ook voor snellere communicatie tussen de SSD en de computer. De SATA SSD’s hebben een topsnelheid van 600 MB/s, terwijl de NVMe M2-SSDs een snelheid van 4 GB/s kan halen, een groot verschil al binnen de SSD’s. Als je een game pc koopt, moet je er een kiezen met SSD, dit is tegenwoordig essentieel. Denk aan 512 GB SSD zodat je al je games en programma’s erop kan zetten. Je kan er voor kiezen om dit te combineren met een traditionele harde schijf waar je bijvoorbeeld films, foto’s en minder belangrijke programma’s op kan zetten. Zo bespaar je ook wat geld, omdat SSD wel een stuk duurder is dan een traditionele harde schijf.

5. Belangrijkste aansluitingen

usb connector

Ook de aansluitingen van een game pc zijn erg belangrijk. Je wil niet dat je er een aanschaft met te weinig of de verkeerde aansluitingen. Zie hieronder de belangrijkste aansluitingen.

 • HDMI en Displayport aansluitingen. Dit zijn de aansluitingen die nodig zijn om je game pc te verbinden met de monitor. Let op dat er ook verschil zit in kwaliteit van de aansluitingen. De nieuwste HDMI 2.1 kan bijvoorbeeld 4K en 8K aan terwijl oudere HDMI’s dat niet kunnen of met lagere frames per seconde. Dit is bij Displayport ook het geval. De nieuwste Displayport kan een hogere resolutie aan met een hogere frames per seconde.
 • USB poorten. Maak je gebruik van een headset, muis, toetsenbord en andere externe accessoires? Dan zijn usb poorten essentieel. Is het usb 2.0 of 3.0? De nieuwste usb aansluitingen zijn sneller en kunnen meer data aan. Kijk hoeveel aansluitingen er zijn en hoeveel jij er nodig hebt voor je accessoires.
 • Ethernet of wifi? Wil je met de kabel gamen of met de wifi? Ga dan na of je een internetkabel kan krijgen bij je gaming pc of dat de wifi daar sterk genoeg is. Je kan dit altijd verbeteren met een wifi adapter of wifi versterker.
 • Hoofdtelefoon en microfoonaansluiting. Dit is belangrijk als je een headset wilt aansluiten. Zo kan je met vrienden praten en communiceren tijdens een potje gamen.

6. Koeling

Inhoud van een game pc

Een game pc haalt het maximale uit de onderdelen en dit kan hitte veroorzaken. Hiervoor is koeling essentieel. Dit voert de warme namelijk af zodat de componenten goed blijven functioneren en niet defect gaan. Je kan kiezen uit luchtkoelers of waterkoelers.

 • Luchtkoeler. Dit is de meest gebruikte koeler in game pc’s. De warmte van de processor wordt via heatpipes afgevoerd naar een groot koellichaam. De ventilator blaast vervolgens de warme lucht uit de pc. Deze koelers zijn redelijk goedkoop en kunnen goed koelen. Het nadeel is wel dat er soms warmte in de computer blijft hangen waardoor het alsnog warm kan blijven, zeker als de processor hard aan het draaien is.
 • Waterkoeler. Het principe van een waterkoeler is hetzelfde als bij een luchtkoeler. Alleen zijn de heatpipes nu vervangen voor vloeibare slangen. De vloeistof wordt actief rondgepompt naar een radiator en hierdoor kan de hitte sneller verplaatst worden. Deze radiator kan je vaak aan de bovenkant of onderkant van de behuizing vinden waardoor de warme lucht direct naar buiten geblazen kan worden. De omgevingstemperatuur ligt vaak lager met een waterkoeler. Uiteindelijk is dit een betere koeler dan een luchtkoeler. Het is wel een aanrader als je van plan bent het maximale uit de processor te halen, het koelt wel wat meer dan een luchtkoeler.

7. Fancy computerkast of simpel?

fancy computerkast met licht

De computerkast heeft meer een designersrol. Wil je dat het er leuk uit ziet met kleuren? De meeste pc’s beschikken over leuke kleuren en lichten. Mocht je hier niet om geven, kan je ook een computerkast nemen zonder verlichting. Het heeft geen functioneel effect, maar meer voor het design.

8. Wat is je budget?

Je kan in principe al voor rond de 500-600 euro een budget gaming pc kopen. Wel is het zo dat de pc duurder wordt als de componenten duurder en geavanceerder zijn. Dus denk aan een betere videokaart, meer werkgeheugen, meer SSD opslag en een betere processor. Met de allerbeste specificaties kan je al snel €3000,- kwijt zijn. Wel is er voor ieder budget wat te vinden. Mocht je het nog goedkoper willen, kan je ook altijd kijken naar een refurbished game pc.

Je kan verder 512 GB aan SSD opslag vinden. Hiermee kan je levels snel starten en zal de game pc ook snel opstarten. De videokaart is verder ook geschikt voor Virtual Reality. Je hebt deze middenklasse gaming pc al voor €1099,- morgen in huis.

Alle voor-en nadelen van een game pc

Een gaming pc kent flink wat voordelen, maar er zijn ook wat nadelen te vinden. Wij noemen ze beide op.

Voordelen

 • Meer games beschikbaar. Een game pc kent meer spellen dan consoles, je hebt meer keuze. Niet iedere multiplayer game werkt goed op een console, waar het op pc’s wel beter werkt.
 • Game pc is uitgebreider. Naast gamen kan je een pc natuurlijk gebruiken voor veel meer dingen. Zo kan je surfen op het internet, het gebruiken voor werk of de studie, teksten verwerken, foto’s en video’s bewerken en films en series kijken.
 • Nieuwste technologie. De game pc loopt altijd voor op consoles als we kijken naar beeldresolutie en kwaliteit. Een console wordt vaak gemaakt voor een paar jaar, waar onderdelen van een pc constant opnieuw uitkomen met de nieuwste technologie. Ook heeft het te maken met het feit dat een console vaak gebruik maakt van een tv als scherm, waar de game pc een monitor gebruikt.
 • Online gamen zonder beperkingen. Als je gebruik maakt van een Xbox of Playstation netwerk, moet je er voor betalen en ben je daar afhankelijk van. Een pc heeft daar geen last van, je betaalt niet voor die diensten, het is gratis.

Nadelen

 •  De prijs. Vergeleken met een console is de game pc wel een stuk duurder. Als je de nieuwste onderdelen wilt, zit je al snel op de €3000,- terwijl een console rond de €500,- kost. In een klap ben je dus meer kwijt.
 • Minder gebruiksvriendelijk. Consoles hebben vaak een eigen interface met meer gebruiksgemak. Bij pc’s moet je dit allemaal zelf instellen en uitvogelen. Wel ben je vrij om alles te bepalen.
 • Games vaak uitgebreider. Omdat de pc aan kan, zijn bepaalde games voor pc’s uitgebreider en verwarrender.
 • Niet op de bank. Als je met vrienden wilt gamen, is het op een pc lastig. Met een console kan je aan Couch Play doen en vanaf de bank gamen. Dit gaat lastig met een game pc.

Veelgestelde vragen game pc’s

[veelgesteldevragen]

Kaufie - © 2024
Kaufie