Producten van 12+ webwinkels
Home » Beste wasmachine top 5 van 2022

Beste wasmachine top 5 van 2022

Beste wasmachines van dit jaar

Iedereen gebruikt een wasmachine en iedereen begrijpt het nut ervan. Echter is het tegenwoordig niet zo makkelijk om de juiste wasmachine te kiezen voor je huishouden. Er zijn talloze modellen, talloze merken en je kiest er niet heel makkelijk meer een uit. Daar gaan wij bij helpen. In dit artikel kijken wij naar wat de beste wasmachine is en zullen we een top 5 maken. We kijken hierbij naar de prijs en de kwaliteit, maar ook de basis functies en de extra functies wat je erbij krijgt. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je bij moet opletten. Het vulgewicht bepaalt hoeveel was er in de trommel kan. Het toerental bepaalt hoe droog de was uit de wasmachine komt. Ook is het belangrijk welk energielabel een wasmachine heeft zodat het niet teveel stroom kost. Wij beginnen met de top 5 en zullen daaronder meer informatie geven over alle eigenschappen van de wasmachine.

Beste wasmachine top 5

Wij hebben hieronder de beste wasmachine top 5 gemaakt. We hebben gekeken naar de prijs, maar zeker ook naar de functionaliteiten. Vooral de kernprogramma’s zijn belangrijk aangezien dit de kwaliteit van de was bepaalt. Verder hebben we ook gekeken naar eventuele additionele extra functies.

1. Bosch WAJ28001NL

Bosch WAJ28001NL

Voordelen
 • Veel optimalisatie programma’s.
 • Erg schone was.
 • Voor maximaal 4 personen.
 • 1400 RPM.
Nadelen
 • Weinig extra programma’s.
 • Maakt veel geluid.

Deze wasmachine van Bosch is voor deze prijs erg compleet, het is dan ook een van de goedkopere wasmachines van Bosch.. Dit apparaat wast kleding enorm schoon. Zowel katoen als synthetische stoffen komen er erg goed uit. Het model beschikt over veel optimalisatie programma’s waardoor je kleding nog schoner wordt en er efficiënt wordt omgegaan met wasmiddel. Verder bevat het model over een toerental van 1400 RPM. De was komt er uit met 50% aan restvochtpercentage, dus je zal het nog wel goed moeten drogen. Een wasmachine met 1600 RPM droogt de was wat meer dan dit model.

Een minpunt is dat de wasmachine wat meer geluid maakt dan normaal. De centrifuge kan je goed horen. Het apparaat haalt de 75 decibel tijdens het centrifugeren. Op zich is het niet erg als de wasmachine ergens in de kelder staat. Mocht je het apparaat in een leefruimte hebben, kan dit wel storend zijn. Daarnaast ontbreekt er automatische reiniging van het zeepbakje en de deuropening is best wel klein. De diameter van het deurtje is maar 30 centimeter. Dit zijn dingen die je voor lief moet nemen voor deze prijs.

Je hebt verder een vulgewicht van 7 kilogram wat geschikt is voor een huishouden tussen de 2 en 4 personen. Ook is de motor koolborstelloos en gaat de wasmachine hierdoor wat langer mee. Verder heb je nog een handige bijvulfunctie als je wat was vergeten bent. Voor deze prijs is deze Bosch wasmachine zeker een aanrader.

2. Samsung WW10T654ALE

Samsung WW10T654ALE

[voordelen2]

Deze wasmachine van Samsung beschikt over een vulgewicht van 10 kilogram. Dit betekent dat het geschikt is voor een huishouden tot maximaal 8 personen, een ideale wasmachine voor een groot huishouden. Ook beschikt het over een toerental van 1400 RPM. Dit betekent dat de was er redelijk droog uit komt en je het nog even dient te drogen. Ook is het een redelijk stille wasmachine, het produceert namelijk 72 decibel aan geluid tijdens het centrifugeren. Zo kan je het ook aan doen als iedereen slaapt.

Ook beschikt dit model over enkele handige extra functies en programma’s. Met de Addwash kan je makkelijk was toevoegen als je wat vergeten bent. Met de SuperSpeed functie kan je een snelle was draaien als je snel over bepaalde kleding moet beschikken. De motor is koolborstelloos en je ontvangt een tienjarige garantie op de motor. Ook kan je de wasmachine met je smartphone bedienen op afstand. Zo kan je het aan of uit zetten, meldingen ontvangen en bepaalde instellingen veranderen.

De Samsung wasmachine beschikt over nog extra handige programma’s als trommel reiniging, stomen, Eco Bubble en Bubble Soak. Zo heb je veel verschillende manieren om te wassen. Daarnaast heeft deze wasmachine energielabel A en bespaar je er veel geld mee, het apparaat is namelijk erg zuinig.

3. Beko WTV7712BLS1

Beko WTV7712BLS1

[voordelen3]

Mocht je op zoek zijn naar een goedkopere wasmachine, is deze van Beko erg geschikt. Met het vulgewicht van 7 kilogram is het geschikt voor een huishouden tussen de 2 en 4 personen. Het toerental is 1400 RPM en de was komt er redelijk droog uit. Verder is het geluidsniveau 72 decibel waardoor het extra stil werkt. Je kan het zo dus ook in de nacht aan zetten terwijl iedereen aan het slapen is.

Verder heeft de motor ook geen koolborstel en ontvang je 10 jaar garantie op de motor. Dit werkt ook extra stil. Je kan kiezen uit extra programma’s als stomen, snel wassen en extra energiezuinig wassen. Zo kan je ook de was stomen in plaats van wassen en je was binnen 15 minuten doen als je het snel nodig hebt. Een nadeel is dat je niet tijdens de was nog kleding kan toevoegen als je dit vergeten bent. Voor deze prijs is het een stabiele Beko wasmachine met weinig poespas.

4. Miele WSI 863 WCS

Miele WSI 863 WCS

[voordelen4]

Mocht je op zoek zijn naar een wasmachine voor een groot huishouden en het voor een lange tijd willen gebruiken, dan is deze Miele wasmachine geschikt. Het vulgewicht is 9 kilogram wat geschikt is voor een huishouden tot 7 personen. Verder bevat de wasmachine een toerental van 1600 RPM. Dit betekent dat de was er goed droog uit komt met een klein restvochtpercentage. Ook werkt de wasmachine redelijk stil, het produceert een geluid van 72 decibel.

Het apparaat beschikt over automatisch doseren. Zo zal de wasmachine zelf bepalen hoeveel wasmiddel het nodig heeft om te wassen. Ook kan je kiezen voor een snelle was, binnen 49 minuten heb je al een hele was gedaan. Handig als je snel schone kleding nodig hebt. Je hebt ook nog de mogelijkheid extra was later toe te voegen mocht je wat vergeten zijn.

Je kan de wasmachine ook verbinden met het internet, zo kan je berichten ontvangen als het bijna klaar is. Ook ontvang je een melding als wasmiddel bijna op is. Verder kan je heel veel extra programma’s gebruiken als stomen, voorstrijken, Powerwash, Quickpowerwash en nog meer. Het apparaat beschikt over energielabel A en je zal hier dus ook mee besparen. Deze Miele wasmachine is wat duurder in aanschaf, maar je zal wel erg lang gebruik kunnen maken ervan. Ook ontvang je tien jaar garantie op de koolborstelloze motor.

5. AEG L8FE8KG – 8000 serie

AEG L8FE8KG - 8000

[voordelen5]

Ook AEG behoort tot de topmerken. Dit model beschikt over een vulgewicht van 8 kilogram Zo is het geschikt voor een groot huishouden tussen de 5-7 personen. Het toerental van de wasmachine bevat 1600 RPM. Dit houdt in dat de was er goed droog uit komt en je het nog even dient te drogen. Wel maakt de wasmachine iets meer geluid dan veel andere nieuw apparaten. Het produceert een geluid van 77 decibel.

Het apparaat beschikt over een handige stoomfunctie waarbij kreukels verwijderd worden. Ook heeft het apparaat beladingssensoren voor efficiënt energie- en waterverbruik. Daarnaast kan je ook kiezen voor een snel programma om het binnen een uur te wassen. Het apparaat bevat automatische wasmiddeldosering. Zo hoef je niet op te letten hoeveel wasmiddel je in de wasmachine doet.

De motor is koolborstelloos waardoor het stiller werkt en langer mee gaat. Je ontvangt een extra garantie op de motor. Het model heeft verder energielabel B wat erg zuinig is, zo zal je jaarlijks veel geld kunnen besparen. Deze AEG wasmachine is een betaalbare en innovatief apparaat voor een groot huishouden.

Wat voor wasmachines zijn er?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten wasmachines te koop. Hieronder kan je alle types zien.

Wasmachine voor gezin

Wasmachine voor een gezin
Deze wasmachines zijn geschikt voor heel het gezin. De trommel is groot genoeg en dit wordt gemeten in het vulgewicht. Mocht je het zo droog mogelijk willen hebben, kijk dan of het RPM (toerental) hoog genoeg is hiervoor.

Koolborstelloze wasmachine

Koolborstelloze wasmachine
 Een wasmachine zonder koolborstels gaat langer mee en werkt stiller en efficiënter. Als de motor koolborstels bevat en dit defect raakt, zal de reparatie redelijk prijzig zijn. Wel is de aanschaf wat goedkoper. Voor duurzaamheid en een stillere wasmachine kies je voor een koolborstelloze wasmachine.

Stille wasmachine

Stille wasmachines
Mocht je graag snachts de was doen en last hebben van het geluid van de wasmachine, is het handig om te kijken naar een stille wasmachine. Dit wordt vooral veroorzaakt door de centrifuge. Dit is het geval als de wasmachine gaat trillen en ook geluid produceert. Een koolborstelloze wasmachine is stiller. Ook kan je het toerental (RPM) lager zetten als je de wasmachine stiller wilt hebben. Ook helpt het als de wasmachine waterpas staat en dus niet scheef. Ook kan je de wasmachine op schokdempers plaatsen wat vooral helpt als het op tegels staat. Zo verminder je het geluid.

Energiezuinige wasmachines
Een energiezuinige wasmachine kan je veel geld per jaar besparen. Er wordt namelijk minder stroom verbruikt en er wordt efficiënter omgegaan met een wasbeurt. Dit bespaart energie en zo bespaar je jaarlijks geld. Belangrijk is hierbij om te kijken naar de energielabel. Energielabel A is de zuinigste en G is de minst zuinige. Kies dus voor A of B als je een energiezuinige wasmachine wilt. Een zuinige wasmachine kan je honderden euro’s per jaar schelen en meer dan 1000 euro na de levensduur van een wasmachine, dat is gewoon een nieuwe wasmachine!

Energiezuinige machine

Wasmachine met een hoog toerental
Het aantal toeren wordt uitgemeten in RPM (rates per minuut). Hoe hoger dit getal is, des te droger de was uit de wasmachine komt. Zo hoef je het nog even te drogen en het is al klaar. Een wasmachine met een RPM van 1400 of 1600 past hier bij. Dit houdt in dat de wasmachine 1400 of 1600 keer per minuut draait. Mocht je dus de was zo droog mogelijk willen hebben na een programma, kijk dan of de RPM 1400 of 1600 is.

Bovenlader wasmachine
De meeste wasmachines hebben een deur aan de voorkant waar je de was in kan doen of eruit kan halen. De bovenlader wasmachine werkt iets anders. Bij deze wasmachine heb je een lader aan de bovenkant waar je de was in kan doen. Dit kan vooral handig zijn als je de wasmachine in een kleine ruimte zet. Deze wasmachine is namelijk wat compacter en past ook wat meer in kleine ruimtes. Wel is de wasmachine iets hoger. Wel heeft het iets minder wasresultaten. Dit komt omdat de RPM wat lager is dan bij de voorlader wasmachines.

Goedkope wasmachine
En er zijn uiteraard ook goedkope wasmachines. Waarom zijn deze goedkoper? Dit hoeft niet te betekenen dat het slechte wasmachines zijn. Alleen traditionele wasprogramma’s worden vaak ondersteund wat meer dan genoeg is voor een wasmachine. Je zal dus geen fancy wasprogramma’s vinden gecombineerd met smart technologie. Ook kan het bepaalde eigenschappen hebben als minder vulgewicht of minder toeren. Vaak zijn het ook wat kleinere wasmachines.

Droogkasten of was-droog combinaties
Dit zijn wasmachines en drogers in een. Deze apparaten zijn erg handig als je geen ruimte hebt voor een wasmachine en een droger in een ruimte. Zo kan je met hetzelfde apparaat wassen en drogen. Er zijn vaak ook programma’s te vinden waarbij er na het wassen gelijk gedroogd wordt.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een wasmachine?

Een wasmachine bevat enkele belangrijke eigenschappen die de kwaliteit bepalen. Hieronder kan je de belangrijkste eigenschappen van een wasmachine zien.

 • Het vulgewicht. Dit bepaalt hoeveel was er in de trommel kan. Wasmachines kunnen vaak minimaal 5 kg wassen en sommige wasmachines kunnen zelfs tot 17 kg wassen. De wasmachine wast het beste als de trommel vol zit. Kies dus een wasmachine met een vulgewicht wat je aan kan. Hoe groter je huishouden, des te meer vulgewicht je nodig hebt.
 • Het toerental. Dit bepaalt hoeveel toeren de centrifuge maakt per minuut. Uiteindelijk heeft dit impact op hoe droog de was er uit komt. Een wasmachine met 1200 RPM komt er redelijk droog uit, maar het is nog beter om een wasmachine te kiezen met 1400 RPM of 1600 RPM.
 • Geluid. Vind je het vervelend als de wasmachine veel geluid maakt? Of zet je de was vaak in de nacht aan? Dan is het handig om te kijken dat de wasmachine zo min mogelijk geluid produceert. Het geluid wordt gemeten in decibel (dB). Dit getal dient zo laag mogelijk te zijn voor minder geluid. Een wasmachine zonder koolborstel helpt ook, deze werken stiller. Kies dan voor een koolborstelloze wasmachine.
 • Voorlader of bovenlader? Dit heeft te maken met de ruimte die je hebt waar je de wasmachine wilt gaan plaatsen. Een wasmachine met bovenlader is langer en past makkelijker in kleine ruimtes. Een wasmachine met een voorlader is wat breder en meer geschikt voor grotere ruimtes. Bepaal dus goed de afmetingen die je nodig hebt.
 • Smart functies. Tegenwoordig hebben steeds meer wasmachines slimme programma’s. Zo kan je heel snel binnen 10 minuten de was doen als je iets nodig hebt. Ook kan je met je smartphone of tablet de was van afstand stopzetten of tijdens de was kleding toevoegen. Deze moderne functies komen vaak wel met een extra prijs, de wasmachines zijn dus wat duurder.
 • Energiezuinig. Mocht je een zuinige wasmachine willen hebben, kijk dan of de wasmachine een energielabel van A of B heeft. G is de minst zuinig label. Met een zuinige wasmachine kan je per jaar tot wel honderden euro’s besparen.

Wat zijn handige wasprogramma’s?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende wasprogramma’s te vinden op een wasmachine. Toch blijkt het dat de basisprogramma’s het meest gebruikt worden. Deze kan je hieronder vinden.

Basis wasprogramma’s

 • Katoen. Dit is het meest gebruikte programma voor bijna alle temperaturen. Je kan het toerental op zijn hoogst zetten en het kan zelfs wassen in 95 graden.
  -Gemengde was. Je kan hier meerdere soorten kleding in stoppen en je kan het tot 60 graden wassen. Wel vul je de trommel tot de helft, het toerental zal wat lager zijn. De was komt er dus iets natter uit.
 • Synthetisch en anti-kreuk. Hierbij vul je de trommel tot de helft en je kan maximaal met 60 graden wassen. Sommige progamma’s gebruiken stoom zodat je zo min mogelijk kreukels hebt.
 • Eco katoen. Veel oude wasmachines maken gebruik van dit programma. Dit programma is zuinig omdat er geen 60 graden wordt bereikt om te wassen. Wel duurt het programma wat langer en het verwijdert minder bacteriën omdat er op minder graden wordt gewassen.
 • Eco 40/60. Alle nieuwe wasmachines hebben dit programma. De wasmachines met het nieuwe energielabel zijn hierop gebaseerd. Dit programma is geschikt als je de vuile was op een normale en zuinige manier wilt wassen. Het wast ongeveer rond de 40 graden en doodt daarmee niet alle bacteriën.
 • Fijne was voor delicaat of zijde. Hierbij draait de trommel minder intensief en zal de centrifuge ook minder hard draaien. Het werkt op lage temperaturen en is geschikt voor stof als zijde, viscose en andere synthetische stof.
 • Spoelen, centrifugeren en afpompen. Je kan kiezen voor spoelen als je alleen water wilt gebruiken tijdens de was. Je kan kiezen voor centrifugeren als je natte kleding droog wilt maken. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn nadat je kleding met de hand hebt gewassen. Je kan kiezen voor afpompen om de trommel droog te pompen. Dit kan handig zijn als je een programma hebt onderbroken bijvoorbeeld.

Extra wasprogramma’s

 • Snel programma. Heb je snel kleding nodig wat eerst gewassen dient te worden? Dan kan je kiezen voor een kort programma. Vaak wordt dit aangeduid als speed of quick. Zo kan de was al klaar zijn na 30 minuten.
 • Voorwas. Dit kan handig zijn als de was echt heel vuil is, bijvoorbeeld met zand of stof. Dan kan je kleding alvast voorwassen zodat het wat schoner in de was gaat. Anders heb je de kans dat er zand gaat zitten in je andere kleding.
 • Trommelreiniging. Dit kan handig zijn als je de wasmachine even wilt schoonmaken. Gooi er een oude doek in en draai een normale wasbeurt op 60 graden. De wasmachine zal zo alle bacteriën doden en de trommel wordt dan schoongemaakt.
 • Allergie programma. Dit programma wast met extra hoge temperaturen en extra lang. Zo helpt het tegen allergieën
 • Stomen. Als je graag kleding wilt stomen, is dit een goed programma. Het was niet met water, maar het frist meer kleding goed op. Ook haalt het kreukels uit de kleding.
 • Stille modus. Met deze modus zal de wasmachine minder hard centrifugeren. Handig als je slaapt of als je gewoonweg geen zin hebt in hard geluid.
 • Smart functies. Je kan tegenwoordig ook veel extra smart functies vinden. Denk aan de was stopzetten met je mobiel omdat je wat kleding was vergeten. Ook kan je live inzien hoe lang het programma nog duurt of het programma op afstand aan zetten of stop zetten.

Wanneer is de wasmachine zuinig?

Sinds 2021 hebben wasmachines nieuwe energielabels gekregen. De meest zuinige wasmachine bevat energielabel A en de minst zuinige label G. Echter zijn er nog een aantal andere zaken die impact hebben op hoe zuinig de wasmachine is.

 • Goede centrifuge. Juist centrifuges gebruiken de meeste energie en dus niet de wasmethodes. Kies voor een centrifuge met energielabel A. Deze centrifugeren korten en efficiënter, waardoor je uiteindelijk geld bespaart. Wasmachines kunnen beter centrifugeren door een hoog toerental, kies voor 1400 of 1600 RPM. De droogtijd is korter en zo bespaar je ook geld.
 • De juiste trommelgrootte. Kies alleen voor een grote trommelgrootte als je de trommel daadwerkelijk vol stopt met kleding. Anders gebruikt de wasmachine meer stroom en water dan met een kleine trommel. Zit je trommel niet altijd vol? Kies dan voor een wasmachine met een kleinere trommel, deze wasmachines verbruiken het minste stroom en water. Een vulgewicht tot 7 kilo is voor een huishouden tussen de 2 en 4 personen. Een vulgewicht tussen de 7 en 9 kilo is voor een huishouden tussen de 5 en 7 personen. Een vulgewicht van 10 kilo of meer is voor meer dan 8 personen.
 • Lange levensduur. Kies voor een wasmachine met de langste levensduur. Een goedkope wasmachine kan aantrekkelijk zijn, omdat het aan het begin bespaart. Een duurdere wasmachine kan zorgen voor een langere levensduur. Wel zijn ze duurder in de aanschaf. Denk aan merken als Miele, AEG, Bosch en Siemens.

Wat bepaalt het gebruiksgemak van de wasmachine?

Er zijn een aantal zaken die het gebruiksgemak van de wasmachine bevorderen.

 • Voorlader of bovenlader. Plaats je de wasmachine in een kleine ruimte? Kies dan voor een wasmachine met bovenlader. De wasmachines zijn wat langer, maar smaller. Zo kan je de was vanaf de bovenkant erin doen en eruit halen. Mocht je genoeg ruimte hebben, is een wasmachine met voorlader goed. Kijk wel even na of de deur goed sluit.
 • Draairichting. Misschien spreekt dit voor zich, maar het is handig om dit te bedenken voordat je een wasmachine aanschaft en plaatst. De deur moet vanaf de muur geopend worden. Staat er een droger naast? Zorg dan dat de deuren niet elkaar kunnen raken.
 • Bediening. Vaak kan je tijdens de was nog bepaalde dingen veranderen. Heb je liever een touchscreen, display of een draaiknop? Kijk wat je handig vindt. En vind je het handig om live programma’s op afstand te starten of te stoppen, kijk dan of er een Smart functie in de wasmachine zit.
 • Schoonmaken wasmachine. Kan je de laatjes makkelijk uit de wasmachine halen om schoon te maken? En is er een programma aanwezig om de wasmachine goed schoon te maken?
 • Automatische dosering wasmiddel. Een wasmachine met automatische wasmiddel dosering voegt zelf genoeg wasmiddel toe wat je in het laatje hebt gegoten. Zo maakt het niet uit hoeveel wasmiddel je erin hebt gedaan, de wasmachine leest dit zelf af aan de hand van de hoeveelheid was wat er in de trommel zit.
 • Geluidsniveau. Het is erg vervelend als je wilt slapen, de wasmachine aan staat en deze veel geluid maakt. Kies dan voor een wasmachine met minder geluid. Vooral centrifuges maken veel geluid. Een stille wasmachine wast onder de 50 decibel en centrifugeert onder de 75 decibel. Even een handig feitje. Een verschil tussen de 3 decibel tussen 2 apparaten staat voor twee keer zoveel geluid.
 • Apps voor de wasmachine. Dit is dus de slimme functie wat steeds meer wasmachines hebben. Je kan zo met je mobiel of tablet de wasmachine aan zetten of een programma kiezen op afstand. Ook kan je een wasbeurt plannen of hulp krijgen voor de juiste wasbeurt. Je kan meldingen ontvangen en assistentie krijgen bij foutmeldingen.

Wat zijn bekende merken wasmachines?

Er zijn veel verschillende merken wasmachines. Sommige zijn wat duurder bij aanschaf, maar gaan lang mee en zijn duurzaam. Hier passen merken als Miele, AEG, Siemens en Bosch bij. Sommige wasmachines zijn wat goedkoper in aanschaf en beschikken vooral over basis programma’s. Je kan denken aan merken als Beko of Whirlpool. Hier is trouwens niets mis mee, de meeste mensen gebruiken vooralsnog de basis programma’s.

Wanneer kies je voor een was-droogcombinatie?

Wil je een droger, maar heb je weinig ruimte voor een wasmachine en droger naast of op elkaar? Dan is een was-droogcombinatie erg handig. Dit wordt ook wel een droogkast genoemd. De wasmachine kan naast wassen ook nog eens drogen. Je hebt ook programma’s die beide functies combineren, zo zal de wasmachine na een programma gelijk drogen. Handig als het niet mogelijk is twee apparaten aan te schaffen.

Veelgestelde vragen over een wasmachine

[veelgesteldevragen]

Kaufie - © 2024
Kaufie