Energie besparen? 5 tips om te besparen op de energierekening
Iedereen heeft de afgelopen tijd de vele berichten kunnen lezen over de stijging van de energieprijzen en dat de rekening aan het eind van het jaar wel een paar honderd euro duurder kan uitvallen! Geen leuke berichten natuurlijk en dat is nogal een verschil. En hoe dit komt? De aardgasprijs is gestegen, de voorraad gas is laag en het energieverbruik is gestegen.
We hebben meer gas nodig maar het aanbod ervan is laag dus worden de prijzen hoger. Als je je energieverbruik kan verlagen, merk je dus minder van de stijging van de prijzen. Hoog tijd dus om daar eens in te duiken! Hoe kun je besparen op je energierekening? Wij geven je hieronder 5 tips!
Tip 1: Investeer in LED lampen.
Gelukkig zijn de meeste lampen die je tegenwoordig kunt kopen energiezuinig, maar misschien degene die je in huis hebt nog niet. Ledverlichting valt minstens in energieklasse A en dat kan zelfs nog naar A++ gaan! Super zuinig dus! En wist je dat je hiermee tot wel 90% aan energiekosten kan besparen als je het vergelijkt met klasse D? Dat is nog eens een verschil! En ze gaan ook nog eens langer mee!
De investering die je doet om je lampen te vervangen voor minstens klasse A, heb je er dus binnen no time uit. Mocht je niet alles in één keer gaan vervangen, begin dan bij de lampen die je het meest gebruikt. En probeer er ook eens op te letten hoe je met je verlichting omgaat. Zet niet onnodig veel lampen aan en let erop dat als je een kamer niet gebruikt of als je weggaat van huis, dat de verlichting uit is.
Tip 2: Let op de verwarming.
Nu de wintermaanden weer voor de deur staan, kunnen we haast niet wachten om weer thuis te komen in een lekker warm huis. Maar ja, dat zie je dan ook weer terug op je energierekening. En wist je dat het al kan schelen als je de verwarming een graad lager zet? En de kamers waar je niet hoeft te zijn, daar kan de thermostaat gewoon dicht gedraaid worden. Zorg ervoor dat je de deuren zoveel mogelijk gesloten houdt in de ruimtes waar je je bevindt en die je ook verwarmt. Dit zorgt ervoor dat de warmte hier goed blijft hangen. En de verwarming ’s nachts op dezelfde temperatuur laten staan, is natuurlijk niet nodig. Zorg ervoor dat je hem ’s nachts op hoogstens 15 graden zet, dat is meer dan genoeg. En ben je overdag niet thuis? Dan kan je hem ook gewoon op 15 graden zetten. Beetje zonde om je huis te verwarmen als er niemand is, toch? Als je deze kleine aanpassingen doet, kan dit al voor een paar honderd euro per jaar schelen als je niks van bovenstaande nog deed!
Tip 3: Zuinige apparaten.
Het grootste gedeelte van je energierekening komt van elektriciteit. Niet zo gek om dus eens een blik te werpen op hoe zuinig je apparaten zijn die je in huis hebt! En als we het hebben over de apparaten in je huis, denk hierbij dan aan de wasmachine, koelkast en vriezer, je vaatwasser, oven en kookplaat. Eigenlijk alle grote apparaten die bijna dagelijks worden gebruikt, zeker in een wat groter gezin. Weleens nagedacht over inductie koken bijvoorbeeld?
Als je overgaat tot het kopen van nieuwe apparaten, is het makkelijk om te letten op het energielabel. Tegenwoordig wordt dit bij alle apparaten vermeld en het is in 1 oogopslag duidelijk hoe zuinig (of niet) hij is. Ook zie je bij steeds meer apparaten als de vaatwasser en oven een eco programma erop zitten. Dit programma duurt weliswaar langer dan het reguliere programma, maar je apparaat verbruikt hierbij minder stroom en/of water.
En dan nog een tip: als je een was gaat draaien of de vaatwasser aanzet, zorg ervoor dat je dit eigenlijk altijd doet met een volle machine.
En: hoe lager de temperatuur waarop je wast, hoe minder energie je verbruikt! En geen zorgen. Je kleding wordt, als deze niet te vies is, net zo schoon als op hogere temperaturen. Dus waarom zou je het niet doen? Wat wel een nadeel is: als je al je grote apparaten in 1 keer zou moeten vervangen door een zuinigere variant, is dit wel in 1 keer een grote investering. Maar daarna zal je het verschil op je energierekening wel merken!
Tip 4: Voorkom sluipverbruik.
Zorg ervoor dat zoveel mogelijk apparaten uit staan en niet op stand-by modus. Want ondanks dat je hem ‘uit’ hebt gezet, verbruikt ie nog steeds energie. Heb je je telefoon, tablet of ander apparaat opgeladen? Haal dan de stekker uit het stopcontact. Kijk bijvoorbeeld eens naar alle stekkers die je in je tv-kastje hebt. Als je daar een stekkerdoos neerlegt met een schakelaar erop, dan kan je deze gemakkelijk in 1 keer uitschakelen voordat je naar bed gaat! En als je het weer wilt gebruiken, dan staat alles met 1 klik ook weer aan.
Tip 5: Zorg voor een goede isolatie.
Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat de warmte beter blijft hangen. Dus dat scheelt ook weer in de verwarmingskosten, omdat er minder warmte verloren gaat! En een droge woning wordt ook nog eens sneller verwarmt dan een vochtige woning, dus ook hier scheelt het verwarmingskosten.
Je huis isoleren is een grote investering als je alles moet doen, maar begin met de kleine dingen. Heb je kieren bij de ramen of deuren? Deze kan je deze al makkelijk dichten door tochtstrippen te gebruiken bijvoorbeeld. Zorg er ook voor dat je ramen van dubbel glas zijn. Dit zorgt ervoor dat het een stuk minder koud is in huis in de wintermaanden!
Wil je het groter aanpakken? Denk dan aan het isoleren van het dak, vloer of spouwmuur. Dit is een wat grotere investering, maar een voordeel hiervan: er is sinds begin dit jaar een subsidie beschikbaar gesteld als je overgaat tot deze vormen van isolatie! Als je minstens 2 maatregelen neemt om te verduurzamen, dan kom je hiervoor in aanmerking.