Producten van 12+ webwinkels
Home » Het verschil tussen Apple iPads en Android tablets

Het verschil tussen Apple iPads en Android tablets

iPads en Android tablets

Een smartphone is wereldwijd het meest gebruikte elektronica apparaat. Echter is er ook een enorme vraag naar tablets. De mogelijkheden met tablets zijn oneindig. Zo kan je met veel tablets gebruik maken van 4G en kan je met een goede tablet bijna net zo veel als met een computer. Het is niet gek dat veel mensen willen beschikken over een tablet. Wel is het begrijpelijk dat het moeilijk is om een keuze te maken. De twee meest gebruikte tablets zijn die van Apple (de iPads) en tablets met een Android besturingssysteem. Een Samsung tablet is een bekend voorbeeld van een Android tablet. Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze twee type tablets? Wij gaan het je uitleggen. Ga je voor een iPad of Android tablet?

Sterke punten Android

Groot Assortiment Android tablets

Hetgeen dat Android erg sterk maakt is dat het assortiment aan tablets erg groot is. Ook is er bij Android veel variatie mogelijk tussen der verschillende modellen. Zo kan je al voor €70,- een Android tablet aanschaffen. Ze zijn er uiteraard ook voor €700,- en tussen deze prijsklassen zitten dus enorm veel tablets van verschillende fabrikanten. Uiteraard gaat de prijs gepaard met de sterkte en de kracht van de specificaties van de tablet. Daarnaast is Android custom en kunnen fabrikanten een eigen draai geven aan een Android besturing. Denk bijvoorbeeld aan de systemen van Samsung en Huawei, deze zijn allemaal gebaseerd op Android.

Android Tablet

Gebruiksvriendelijk en veel apps

Een ander sterk punt van Android modellen is dat je de mogelijkheid hebt om kleine apps op je startscherm uit te voeren. Op die manier hoef je dus niet de tablet te openen, maar kan je direct aan de slag. De Google Play waar Android tablets gebruik van maken is in de afgelopen jaren een stuk sterker geworden. Het aanbod aan apps is erg groot en dat is zeker een groot pluspunt. Daarnaast biedt Google Play ook de mogelijkheid om een betaalde app te downloaden en deze twee uur uit te proberen. Wanneer de app je niet bevalt, verwijder je hem binnen twee uur en wordt er niks in rekening gebracht.

Makkelijk koppelen met apparaten en externe hardware

Een ander pluspunt is dat het Android systeem veel gelijkenissen heeft met Windows. Hierdoor kunnen apps gemakkelijker samenwerken. Ook kan je gemakkelijk externe hardware als muizen, toetsenborden, speakers koppelen met een Android tablet. Meestal gaat dit via de universele aansluitingen als micro usb, usb c of bluetooth. Naast het voordeel van het Android systeem heb je bij Android toestellen ook de mogelijkheid om meerdere toestellen op één account te laten draaien. Dit houdt in dat meerdere gebruikers in kunnen loggen op het account en ieder individueel gebruik kan maken van de aangekochte apps.

Uitbreidbaar geheugen en LED meldingen

Android tablets hebben meestal de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden. Zo kan je makkelijk extra geheugen toevoegen omdat je meer bestanden als foto’s, video’s en apps op je tablet wilt hebben. Meestal kan dit via een microSD-kaart of een usb stick. Het laatste voordeel dat besproken gaat worden gaat over de LED-meldingen. Bij Android-tablets en telefoons is er de mogelijkheid om de het LED lampje naast de camera te laten knipperen wanneer je een bericht hebt.

Zwakke punten Android

Minder toezicht Google Playstore

Een door de gebruikers erg vaak genoemd nadeel is het gebrek aan toezicht op Google Play. Bekende apps zoals Youtube vormen geen probleem. Deze worden door de ontwikkelaars uiteraard al goed getest en gecheckt. Het probleem zit hem meer in als je een onbekende app wilt downloaden. Standaard zit hier geen controle op. Wel kan je dit achteraf allemaal zelf instellen en aanpassen met een externe app bijvoorbeeld. Zo kan je de tablet beveiligen, hier dien je dus eerst zelf moeite in te steken.

Te veel apps

Via de Google Playstore kan je enorm veel apps vinden, waardoor het soms onduidelijk is welke je moet kiezen. Iedereen kan een app toevoegen op de Playstore, ook als het niet werkt. Dit schept voor sommige gebruikers verwarring.

Verschillende Android versies

Er zijn veel verschillende Android versies en dit ontwikkelt zich snel. Dit betekent ook dat ontwikkelaars van apps de applicaties moeten updaten zodat het compatibel blijft met de nieuwe Android versie. Dit gebeurt niet altijd of het is vertraagd waardoor gebruikers soms tijdelijk met een niet compatibele app zitten.

Bekijk direct deze Android tablet aanbiedingen

[vergelijker1]

Sterke punten Apple iPads

Goed beveiligd en gebruiksvriendelijk

Het grote voordeel van een iPad ten opzichte van een Android tablet is de dat iPad een stuk veiliger en gebruiksvriendelijker is. Het systeem werkt erg makkelijk en is door iedereen te begrijpen. Via de Home kan je gemakkelijk alle apps zien en via de instellingen kan je zo alles instellen hoe je het wilt. De App Store biedt voor de iPad enorm veel mogelijkheden. Het aanbod aan apps is groot en het fijne hiervan is dat veel van deze apps zijn ontworpen voor het grotere scherm van een iPad. Daarnaast is Apple erg goed beveiligd. Je ontvangt constant updates en apps komen niet zomaar in de Apple App Store. Deze apps moeten gescreend worden, veilig zijn en werkend zijn. Daarna komen deze pas in de App Store. Apple neemt het keuren van alle apps in eigen hand en zorgt er zelf voor dat de ergste bugs worden geëlimineerd.

Ipad Air

Selectere keuze

Door de in verhouding kleine hoeveelheid verschillende producten is het voor Apple een stuk eenvoudiger om ervoor te zorgen dat alle apps gebruikt kunnen worden op elk Apple product. Er zijn veel minder iPads op de markt dan Android tablets en dat houdt het wel overzichtelijk. Je zal makkelijker een keuze kunnen maken als consument omdat er simpelweg minder modellen zijn, wel verschillen ze allemaal van elkaar.

Makkelijk te koppelen met Apple producten

De besturing van Apple is zo gemaakt dat het makkelijk te koppelen is met alle producten die draaien op IOS. Het ecosysteem van Apple zorgt er ook voor dat je van erg veel accessoires gebruik kan maken. Zo is het mogelijk om je gitaar te laten inhaken op je iPad. Een ander erg groot pluspunt van de iPad is dat zij de marktleider zijn. Elke iPad-release zorgt voor een verbetering van de hele markt. Zo is de iPad Pro sterker dan vele laptops.

Zwakke punten iPad

Geen uitbreidbaar geheugen

Een groot zwak punt van de iPad is dat er geen mogelijkheid is om de hoeveelheid opslag uit te breiden met een microSD-kaart. Als je dus niet genoeg opslagruimte hebt, moet je een nieuwe tablet aanschaffen met meer geheugen of al je data verplaatsen. Soms gaat dit lastig en wil je simpelweg het geheugen uitbreiden met een microSD-kaart. Er zijn dan wel andere mogelijkheden om dit probleem te verhelpen, maar dat maakt het niet gebruiksvriendelijker.

Veel controle, maar minder apps

Daarnaast zorgt de wisselwerking tussen stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid voor een beperking van de uitbreidingsmogelijkheden. Door de vele controles van Apple kan je dus bepaalde apps niet downloaden op de iPad. Dit terwijl sommige apps toch echt wel handig zouden zijn voor de iPad. De Playstore van Google biedt simpelweg veel meer apps. Er zitten genoeg apps bij welke ook voor iPads handig zouden zijn.

Moeilijk te koppelen met andere apparaten buiten Apple

De besturingssystemen van Apple zijn zo geprogrammeerd dat het makkelijk te koppelen is met alle andere Apple producten. Denk aan usb connecties, smartwatches, koppelingen met schermen of bluetooth speakers. Dit gaat vaak lastiger of met meer problemen als je het wilt koppelen met producten buiten Apple om.

Weinig keuze en prijzig

Waar Android enorm veel keuze heeft, heeft de iPad maar een aantal modellen. Dit maakt het wel makkelijker om te kiezen. Echter zijn veel iPads prijzig en is niet iedereen bereid een dergelijk bedrag neer te leggen, het instapbedrag is erg hoog. Binnen Android tablets zijn er veel meer opties mogelijk waar er altijd voor iedereen een keuze is.

Sommige toepassingen alleen mogelijk met iCloud systeem

Zoals eerder vermeld werkt Apple voornamelijk met de eigen systemen. iPads bezitten veel toepassingen welke alleen mogelijk zijn als je een iCloud account hebt en het dus hiermee koppelt. Dit is dan ook vaak niet te koppelen met Windows of Android apparaten.

Bekijk direct deze Apple iPad aanbiedingen
[vergelijker2]

Sterke punten Apple iPads

Goed beveiligd en gebruiksvriendelijk

Voor wie is een Android tablet ideaal

Android tablets zijn voor gebruikers die willen genieten van entertainment en de tijd hebben om de juiste tablet uit te kiezen. Dit omdat een Android tablet op dit gebied net zo veel mogelijkheden heeft als de iPad, maar de Android tablet toch een kleiner prijskaartje heeft. Er zijn veel meer modellen op de markt verkrijgbaar en je hebt een grote kans dat je jouw ideale tablet kan vinden. Een andere reden waarom je voor Android tablet zou kunnen kiezen is omdat Android een meer aanpasbare ervaring biedt. Je kan dus de instellingen wijzigen naar jouw wensen. Denk hierbij aan de mogelijkheid om een app te gebruiken zonder dat je het scherm hoeft te ontgrendelen. Een andere groep waarvoor een Android tablet toch wel echt handiger voor is, is voor de mensen die zelf al een Android telefoon hebben. Zij zijn gewend aan het besturingssysteem en kunnen de twee toestellen gebruik laten maken van hetzelfde Google Play account. Ook kan je een Android tablet veel makkelijker koppelen met andere Android of Windows apparaten. Een extra optie is om het te koppelen met externe hardware als toetsenborden en muizen.

Voor wie is een iPad ideaal

Voor degene die minder moeite wilt steken in het uitzoeken van een tablet en het instellen ervan, is de iPad het meest geschikt. Het gebruikersgemak is hoog en het wordt constant geüpdatet. De iPad kan echter ook de media apps prima bedienen, maar de mogelijkheden van een iPad liggen nog veel verder dan dat. Een iPad geeft je de mogelijkheid om zelf films of muziek te maken. Zo kan je hiervoor Imovie en Garageband gebruiken. Een andere reden wanneer je voor de iPad zou kiezen is als je van een hele scherpe resolutie houdt. iPads bezitten meestal een scherm met een onwijs scherpe resolutie. Mocht je het gebruik van technologie nou erg lastig vinden, dan is het ook een idee om te kijken voor een iPad. Apple heeft namelijk besloten om voor een vrij eenvoudig ontwerp te gaan. Op deze manier is het erg gebruiksvriendelijk en kan vrijwel iedereen gemakkelijk gebruik maken van de iPad. Naast de technische redenen waarvoor je voor een iPad zou kunnen kiezen, is het voor mensen die al gebruik maken van een Apple producten het meest ideaal om een iPad te kopen. Deze producten zijn namelijk makkelijk met elkaar te koppelen.

Kaufie - © 2024
Kaufie