OLED of QLED televisie? Wat zijn de verschillen?
OLED en QLED zijn momenteel veelgebruikte termen als je op zoek bent naar een televisie. Is de OLED of QLED een betere televisie? De termen lijken op elkaar en wellicht denk je dat ze op elkaar lijken. Echter is dat niet zo. Beide technieken zitten anders in elkaar. Wel zorgen beide technieken voor een prachtig beeld. Samsung gebruikt voornamelijk QLED bij de televisies, al hebben zij geen exclusief recht om alleen QLED aan te bieden. OLED wordt aangeboden door meerdere merken. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen OLED en QLED? Wij leggen het uit.
Wat is een OLED tv?
OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Het scherm bevat enorm veel pixels en iedere pixels bevat een eigen lampje. Het scherm is gemaakt van organisch materiaal en gebruikt een carbon tussen twee geleiders wat zelf licht afgeeft als er stroom doorheen gaat. Daarnaast heeft iedere pixel een eigen LED lampje waardoor er enorm veel kleuren afgespeeld kunnen worden. De kleuren kunnen hierdoor dus precies worden afgespeeld zoals de regisseur het bedoeld heeft. Als het beeld zwart moet afspelen, schakelen de lampjes zich uit waardoor er geen kleur te zien is. Dit valt enorm op omdat er ook geen achtergrondverlichting is. Bij een LED tv met achtergrondverlichting werden donkere beelden een beetje grijzig en dof omdat de verlichting hier nog voor zorgde. Bij een OLED tv is de verlichting uitgeschakeld en is de kleur zwart dus ook echt zwart. Doordat er geen achtergrondverlichting is, is het scherm ook erg dun. Dit maakt de tv lichter en dunner.
Wat is een QLED tv?
QLED is geïntroduceerd door Samsung en hier promoten zij vooral mee. In feite is het een techniek wat de tegenhanger is van OLED waar meerdere merken mee promoten. QLED staat voor Quantom-dot Light Emitting Diode. De QLED televisies maken wel nog gebruik van achtergrondverlichting waardoor het scherm wat dikker is dan een OLED tv. Een QLED televisie maakt gebruik van nanokristallen welke de RGB filter vervangen. Een voordeel hiervan is dat de kleurenoutput goed gecontroleerd kan worden. Dit kan ook bij een hoge helderheid in de kleurcontrasten. HDR beeld heeft bijvoorbeeld 1000 nits nodig. Een QLED televisie produceert beelden tussen 1500 en 2000 nits. Nits is de maatstaf voor lichtsterkte, de helderheid. Een QLED produceert dus bijna dubbel zoveel helderheid in het scherm als alleen de HDR technologie doet. QLED televisies hebben daarnaast ook een bredere kijkhoek dankzij een nieuwe pixel paneel structuur.
Kleurcontrast
Het contrast tussen wit en zwart bepaalt hoe sterk de kleuren naar voren komen. Dit kan verschillen bij televisies tussen pikzwart en dof donkergrijs. De kleur donkergrijs komt vooral naar voren bij televisies met een achtergrondverlichting. Dan kan de kleur zwart niet helemaal doorkomen omdat er licht op de achtergrond aan staat. Als het beeld dan ook echt zwart kan zijn, zorgt dit ook voor diepere kleuren. Hoe is dit bij OLED en QLED?
- OLED. Een OLED tv beschikt over miljoenen pixels. Deze pixels hebben allemaal een eigen lampje. Dit betekent dat ieder lampje een eigen kleur kan weergeven. Als het beeld zwart moet zijn, is het lampje uit. Het beeld is dan ook echt zwart. Er is ook geen achtergrondverlichting waardoor de kleur dof grijs wordt. Het contrast tussen donkere en lichte kleuren is hierdoor beter.
- QLED. Bij een QLED tv zitten er achter het scherm lampen welke per scene aan of uit gaan. Deze bepalen hoe donker of licht een gedeelte van het scherm is. Als de tv over meer lampen beschikt, zal het kleurcontrast hoger zijn. Echter beschikt een OLED tv over miljoenen pixels welke allemaal per stuk aan of uit kunnen staan. Op basis van kleurcontrast komt de nieuwste QLED in de buurt van de OLED, maar de OLED heeft wel een beter kleurcontrast.
Helderheid en kleur
Hoe sterk komen de kleuren naar voren? Dit wordt ook wel het kleurvolume genoemd. Als je HDR media bekijkt, is het belangrijk dat de televisie genoeg kleurvolume produceert. HDR beeld bestaat uit veel en felle kleuren, het kleurcontrast wordt namelijk verhoogd. Een televisie kan dit alleen maar realiseren als er genoeg helderheid wordt geproduceerd.
- OLED. Een OLED tv beschikt over miljoenen pixels welke allemaal een kleur kunnen oplichten. Qua helderheid verliest de OLED het van een QLED. Zo kan je niet het maximale halen uit sommige kleurtinten halen. Daarnaast is de OLED gevoeliger voor lichtinval. In een kamer met veel licht zal je het beeld minder goed kunnen zien dan bij een QLED tv. Er zal veel reflectie ontstaan. Dit komt ook omdat er geen achtergrondverlichting en filter aanwezig zijn om lichtinval tegen te houden. De tv komt het beste van pas in een donkere kamer.
- QLED. De QLED scoort beter op basis van helderheid en kleurvolume. Door de verlichting van de nanokristallen heb je te maken met 100% kleurvolume en helderheid. Er gaat geen kleur verloren. Ook de helderheid is enorm van een QLED. In een verlichte kamer kan je alsnog goed genieten van het beeld omdat de helderheid van een QLED tv hoog genoeg is hiervoor.
Kijkhoek
De kijkhoek bepaalt hoe het beeld eruit ziet vanaf de zijkant en soms ook van de voorkant van het scherm. Dit is bepalend als je met een groep televisie kijkt als bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd. Sommige mensen zitten dan aan de zijkant en die willen ook goed het beeld kunnen zien. Het kan zijn dat het beeld reflecteert van zowel de zijkant als de voorkant waardoor het kijkplezier wordt verminderd. Hoe scoren de tv’s onder deze term?
- OLED. De OLED tv heeft een goede kijkhoek. Als je schuin van de tv gaat zitten, kan je alsnog goed het scherm zien. Pas ongeveer na 80 graden van de voorkant van de tv af wordt het beeld minder duidelijk. Wel scoort de OLED tv minder op het gebied van reflecties, je kan je eigen reflectie zien als het beeld donker is. Dit heeft te maken met dat de tv geen achtergrondverlichting heeft.
- QLED. Een QLED tv heeft een mindere kijkhoek dan de OLED tv. Al vanaf een hoek van 50 graden ga je het beeld minder goed zien. Dit is bij een OLED tv na een hoek van 80 graden. Wel is de reflectie minder op een QLED tv. De achtergrondverlichting en de kleurenfilter zorgen er voor dat er weinig reflectie op het scherm te zien is. Daarom is een QLED tv ook geschikt in een omgeving waar er veel lichtinval is.
Inbranden van het scherm
Het inbranden van een scherm houdt eigenlijk in dat een bepaald beeld op je scherm blijft staan. Als je heel lang een bepaald beeld stil laat staan op een beeld, is er een kans dat er bijvoorbeeld een logo op de achtergrond van het scherm blijft hangen. De kans hierop is niet heel groot, maar er zijn verschillende verhalen te vinden. Hoe scoren de OLED en QLED op basis van inbranden?
- OLED. Sommige OLED televisies hebben een speciale functie waarbij de lampjes een reset krijgen na een bepaalde tijd. LG gebruikt deze techniek voornamelijk. Hierdoor verklein je de kans op het inbranden van het scherm. Echter verschilt dit wel weer per model en per merk. Let wel op dat je zelf nauwkeurig te werk gaat en niet dagen lang een scherm aan laat staan op een statisch beeld. De lampjes van een OLED tv kunnen na lang aan staan minder helder worden of kapot gaan, dit kan zorgen voor inbranding. Er is wel meer kans op inbranden bij een OLED tv dan bij een QLED tv.
- QLED. Een QLED tv heeft een hele kleine kans op inbranding. Er zijn verschillende tests uitgevoerd en na dagen lang aan staan, is er nog geen inbranding te vinden. Dit komt omdat de Quantum Dots geen kans hebben op kapot gaan of minder helder worden na lang aan staan. Een QLED tv maakt geen kans op het inbranden van het scherm. Op het gebied van inbranden wint de QLED tv het van de OLED tv. De QLED maakt geen kans op inbranden.
OLED of QLED? Welke tv is dus beter?
Nu we alles hebben doorlopen, kunnen we tot de belangrijkste verschillen komen. Een OLED televisie werkt met miljoenen pixels met een eigen lampje. Dit zorgt voor een betere zwartweergave en een beter kleurcontrast dan de QLED tv. Ook heeft een OLED tv een betere kijkhoek. Een QLED tv heeft de beste kleurvolume en de beste helderheid van het scherm en de puurste kleuren. Ook kan je een QLED gerust in een omgeving met veel licht plaatsen. Het beeld wordt er niet slechter door en er is geen reflectie aanwezig. Dit heeft te maken met de achtergrondverlichting en de kleurfilter van de QLED tv. Een OLED tv heeft dit niet en werkt met eigen oplichtende pixels waarbij er wel reflectie ontstaat. Daarnaast heeft een QLED tv geen kans op inbranden. Een OLED tv heeft hier meer kans op. Wel hebben sommige merken hier maatregelen tegen genomen. Zo heeft LG een eigen functie waardoor de pixels zichzelf na een bepaalde tijd resetten zodat er geen inbranding kan ontstaan.
Welke tv is beter? Dat is lastig te zeggen omdat beide type tv’s voor een enorm goede kwaliteit zorgen. Als je echt te maken hebt met lichtinval raden wij een QLED tv aan. Als je een beter kleurcontrast en zwartweergave belangrijker vindt, dan raden wij een OLED tv aan. Voor beide televisies is er wat voor te zeggen. Je kan zowel een OLED als QLED in een 4K of 8K resolutie kopen, dus de beeldkwaliteit wordt voor ieder type hoog gehouden! Zie hieronder nog een tabel met de scores per term. Waar het kruisje is geplaatst, die televisie scoort beter dan de ander.
|
OLED TV |
QLED TV |
Zwartweergave |
X |
|
Kleurcontrast |
X |
|
Meeste kleurvolume |
|
X |
Beste helderheid |
|
X |
Beste kijkhoek |
X |
|
Minste reflectie |
|
X |
Geen inbranden |
|
X |
Bekijk direct OLED en QLED aanbiedingen