Producten van 12+ webwinkels
Home » Hoe kan je een wasmachine reinigen? Dit is alles wat je moet weten!

Hoe kan je een wasmachine reinigen? Dit is alles wat je moet weten!

wasmachine schoonmaken vader en dochter

Ruikt jouw kleding ondanks een wasbeurt nog steeds niet lekker of komt er een vreemde geur die uit je wasmachine ? Of zie je wellicht rare vlekken in je kleding na het wassen? Dan is het tijd om de wasmachine te reinigen. Het kan sowieso geen kwaad om je wasmachine eens in de zoveel tijd goed schoon te maken. De wasmachine presteert hierdoor beter, je kleding komt er schoner uit en er zullen geen vlekken ontstaan. Er zijn een paar universele manieren om de wasmachine grondig schoon te maken, deze werken bij iedere wasmachine. Ook zullen wij wat tips geven hoe je kalkaanslag en verstopping kan voorkomen bij je wasmachine! Lees snel verder in dit artikel voor enkele tips

Is het nodig om je wasmachine te reinigen?

Het komt wel eens voor dat de was uit de wasmachine een vreemde geur heeft. Soms kan je ook vlekken zien of stinkt de was zelfs. Dan is het wel echt nodig om de wasmachine schoon te maken. Ook al heb je deze kwaaltjes niet, kan het geen kwaad om de wasmachine eens in de zoveel tijd schoon te maken.

De wasmachine kan stinken, omdat er vetluis ontstaat. Hoe komt dit? Tegenwoordig wassen we steeds meer in lagere temperaturen en met minder water. Hierdoor is het ideaal voor vetluis om zich op te stapelen. Dit zijn micro organismen die er voor zorgen dat er een vreemde geur uit je wasmachine komt, of dat de wasmachine minder goed werkt. Een goede tip is sowieso om de deur van de wasmachine altijd even op te laten na een wasbeurt. Zo kan al die hitte en warmte eruit, zo voorkom je ook vetluis.

De vetluis kan zich ophopen in de rubberen rand wat je kan vinden bij de deur van de wasmachine. Ook kan er vetluis ontstaan in het zeepbakje. Daarnaast kan er ook nog kalkaanslag voorkomen. Dit zijn genoeg redenen om de wasmachine eens in de zoveel tijd te reinigen.

Hoe vaak moet je de wasmachine reinigen?

Veel mensen denken pas aan het reinigen van de wasmachine als er problemen ontstaan. Dit kan natuurlijk ook, maar het is veel beter en duurzamer als je de wasmachine maandelijks een keer reinigt. Dit kan op meerdere manieren en wij zullen alle manieren en middelen hieronder bespreken.

3. Zo reinig je de wasmachine

Er zijn meerdere manieren om de wasmachine grondig schoon te maken. Wij benoemen de methoden hieronder en zullen ook de aanbevolen accessoires erbij benoemen.

3.1 Draai een kookwas met azijn

Een kookwas draai je met een temperatuur van 90 graden. Je voegt geen was toe. In dit geval giet je een grote scheut azijn in het zeepbakje. Daarna kies je een wasprogramma die met 90 graden een wasprogramma draait. Na de wasbeurt is al het vetluis verdwenen. De combinatie van azijn en de hoge temperatuur zorgt er voor dat vet, viezigheid en kalk wordt opgelost. Hierna is je wasmachine weer schoon en zullen alle viezigheden weg zijn.

Alvast een voorraad schoonmaakazijn inslaan? Overweeg dan deze aanbieding:

loda

Loda Schoonmaakazijn (6 flessen)

Sorry, dit product is niet meer beschikbaar.

3.2 Draai een kookwas met soda

Je kan ook een kookwas draaien met soda om je wasmachine schoon te maken. Je doet een half kopje soda in de lege trommel. Ook nu voeg je geen was toe in de trommel, je voegt alleen soda toe. Kies een wasprogramma met 90 graden en de wasmachine zal hierna weer schoon zijn. Alle viezigheden, vetluis en bacteriën zullen verdwenen zijn.

Alvast een voorraad schoonmaak soda inslaan? Overweeg dan deze aanbieding:

Schoonmaak Soda

Arm & Hammer Baking Soda Poeder Schoonmaken

Sorry, dit product is niet meer beschikbaar.

3.3 Draai een kookwas met een vaatwastablet

Als je last hebt van een bepaalde stank wat uit je wasmachine komt, kan dit door vetluis komen. De vetluis is vaak de oorzaak van stank uit de wasmachine. Dit kan je gelukkig gemakkelijk oplossen met een vaatwastablet. Doe twee vaatwastabletten in de zeeplade van de wasmachine. Kies nu een programma die wast in 90 graden en hierna zal al de vetluis verdwenen zijn.

Momenteel niet genoeg vaatwastabletten op voorraad? Bekijk dan deze aanbieding:

finish vaatwastabletten

Finish Power All in One Citroen Vaatwastabletten - 100 Stuks

Sorry, dit product is niet meer beschikbaar.

4. Trommel, lade, deur en rubber schoonmaken

Vetluis kan zich ook opstapelen in het rubber, in de zeeplade of in de deur. Restjes van wasmiddel kunnen ook hier achterblijven. Dit kan je gemakkelijk weghalen met een doekje. Je maakt sop met warm water en allesreiniger. Met een doekje kan je al de restjes hier weghalen. Ook dit zal helpen de wasmachine schoon te hebben en de stank weg te halen.

Op zoek naar extra allesreiniger? Bekijk dan deze aanbieding:

Allesreiniger

Ajax Allesreiniger Eucalyptus 6 x 1.25L - Voordeelverpakking

5. Filter reinigen

De filter van de wasmachine kan ook verstopt raken. Hier kunnen restjes zich verzamelen en dit kan ook zorgen voor een verstopping. Je kan de filter uit de wasmachine halen en dit reinigen met een doekje. Maak ook hier gebruik van een sopje met warm water en allesreiniger.

6. Watertoevoer zeef schoonmaken

Ieder jaar of half jaar dien je ook de zeef van je wasmachine schoon te maken. Dit kan je vinden bij de watertoevoerslang. Zorg voor dat je de kraan dicht draait en haal vervolgens de waterslang eruit. Nu kan je het zeefje vinden en deze schoonmaken.

7. Hoe kan je de wasmachine onderhouden?

7.1 Wasmiddel beperken

Veel mensen gooien veel te veel wasmachine voor een wasprogramma. Je kan op de verpakking van je wasmiddel zien hoeveel er nodig is voor een wasbeurt. Als je er te veel in gooit, kan er namelijk vetluis ontstaan.

Op zoek naar extra wasmiddel voor je wasmachine? Bekijk hier alle aanbiedingen:

Wasmiddel

Robijn Color Pink Sensation Vloeibaar Wasmiddel - 6 x 20 wasbeurten - Voordeelverpakking

7.2 Deur en lade openen na een wasbeurt.

Als de wasmachine klaar is met wassen, is het handig om de deur van de wasmachine even open te zetten. Doe dit ook voor de lade. Zo kan alle hitte eruit en kan alles goed drogen. Anders kan er vetluis ontstaan en dit vestigt zich op warme en natte plekken.

 

Waslade openen

7.3 Was direct uit de wasmachine halen

Laat de was niet te lang in de wasmachine zitten als het klaar is. De natte omgeving is namelijk een ideale situatie voor bacteriën en vetluis om zich te vestigen.

7.4 Reinigingsprogramma

Veel wasmachines hebben een eigen reinigingsprogramma om de wasmachine even goed schoon te maken. Doe dit regelmatig zodat alle viezigheid eruit kan en alles schoongemaakt kan worden.

8. Hoe voorkom je kalkaanslag bij je wasmachine?

Veel wasmachines hebben last van kalkaanslag. Dit ontstaat doordat water, hitte en kalkdeeltjes samen komen. Bij een wasmachine gebeurt dit meestal bij het verwarmingselement. Als hier kalksaanslag op zit, duurt het verwarmen van water langer. De wasmachine heeft zo meer energie nodig, dus je stroomkosten zullen ook hoger zijn. Meestal ontstaat kalkaanslag op plekken met hard kraanwater. Er zijn wat tips om dit te voorkomen.

8.1 Wasmiddel doseren

Veel wasmiddelen hebben ingrediënten die goed werken tegen kalkaanslag. Je moet alleen de juiste dosering gebruiken. Dit kan je op de verpakking van je wasmiddel zien.

8.2 Soms op lagere temperatuur wassen

Kalkaanslag ontstaat meestal bij verhitting van de wasmachine. Het is daarom raadzaam om soms wat koudere wasjes te draaien. Je kan denken aan 30 of 40 graden.

8.3 Ontkalkingsmiddel alleen gebruiken als het echt moet

Als je je houdt aan de tips, zal je geen ontkalkingsmiddelen hoeven te gebruiken. Je kan het wel doen, maar dit gaat je wel extra kosten, aangezien het niet goedkoop is. Daarnaast werken soda, azijn en vaatwastabletten ook ontkalkend. Mocht je ontkalkingsmiddelen gebruiken, is het raadzaam dit eens per maand te doen. Draai dan een was met 60 graden.

Ben je op zoek naar ontkalkingsmiddelen? Zie hier de aanbiedingen: 

ontkalker

HG kalkweg concentraat - 1 L - krachtige ontkalker - geconcentreerd

9. Hoe voorkom je een verstopping bij je wasmachine?

Verstopping kan erg vervelend zijn. Het is daarom handig om het eens in de zoveel tijd te controleren hierop.

9.1 Zeefje controleren

Het is handig om ieder half jaar even je zeefje te controleren. Deze zit bij de waterafvoer van de wasmachine. Draai de kraan dicht en haal de waterafvoerslang eruit. Vaak kan je in de handleiding van de wasmachine vinden hoe je het zeefje kan schoonmaken. Als deze vol zit met viezigheid, kan de wasmachine verstopt raken.

9.2 Pluizenfilter controleren

Af en toe dien je het pluizenfilter bij de afvoerpomp van de wasmachine te controleren en schoon te maken.

9.3 Voorkom losse voorwerpen

Maak altijd je zakken leeg als je deze in de wastrommel zet. Losse voorwerpen kunnen de pomp van de wasmachine namelijk beschadigen. Je kan denken aan munten, pennen of andere voorwerpen.

Kaufie - © 2024
Kaufie